Ako želiš živjeti u drugoj državi, učiti i upoznavati nove ljude iz cijelog svijeta, Europska volonterska služba (EVS) je pravi izbor za tebe!

Syncro je akreditirana matična ustanova za Europsku volontersku službu , dio Erasmus+ programa. AKo želiš da Sycro bude ta organizacija koja će ti pomoći pri odabiru i odlasku na volontiranje (matična ustanova), obavijesti nas na evs@synergy-croatia.com.

Što je EVS?

Europski volonterski servis je Erasmus+ program koji nudi šansu mladim ljudima od 17 do 30 godine volontiranje u različitim državama unutar ili izvan EU. Na ovaj način potičemo razvijanje solidarnosti, zajedničko razumijevanje i toleranciju između mladih ljudi, također potiče razvijanje socijalne kohezije u Europskoj uniji i promociju aktivnosti mladih ljudi. Europska volonterska služba je jedinstvena prilika za iskusiti život u inozemstvu, naučiti i steći iskustvo u različitim područjima. To je naučna služba, ne samo da bi volonteri bili korisni lokalnoj zajednici već da bi razvijali nove vještine i poticali njihov osobni, edukativni i profesionalni razvoj.

Kako funkcionira?

Dugoročno, EVS obično traje od 2 do 12 mjeseca, a kratkoročno dva tjedna do 2 mjeseca. Ljudi zainteresirani za EVS izabiru organizaciju induvidualno, baziranu na njihovim interesima. Projekti uključuju širok raspon tema, kao što su socijalne, kulturološke ili ekološke aktivnosti, rad s mladima, kulturno nasljeđe, umjetnost i mogo drugih.

Što trebam napraviti da bih postao EVS volonter?

Kao volonter trebaš matičnu ustanovu.

Matična ustanova (Syncro naprimjer) pomoći će ti s administracijom i aranžmanima prije odlaska i također biti podrška tijekom i nakon EVS-a. Praktično je odabrati organizaciju koja je lako dostupna za tebe kako bi komunikaciju i dogovore učili što jednostavnijim.

Ti potraži onu organizaciju koja te zanima u različitom državama. Baza podataka akreditiranih projekata je ovdje. Možeš također pronaći razlčite FB grupe i web stranice koje imaju različitu ponudu mjesta za EVS volontere. Proces traje određeno vrijeme te je stoga važno započeti ga na vrijeme. Za početak, kontaktiraj organizaciju da bi saznao/la traže li EVS volontere i što su njihovi uvjeti. Ako imaju slobodnih mjesta, sigurno će te zamoliti da im pošalješ motivacijsko pismo, životopis i obrazac za prijavu. Postoji mogućnost da će organizacija također biti zainteresirana za obavljanje intervjua preko Skype-a s tobom. Budi spreman/a na činjenicu da su mnoge organizacije preopterećene prijavama pa odgovor možda ne dobiješ odmah. Ako se dogovoriš s organizacijom koja priređuje projekt da sudjeluješ u njemu, ona u kooperativnosti s organizacijom koja te šalje podnosi zahtjev za slanje. Ako je projekt odobren, možeš se spremiti za polazak!

Koliki su troškovi?

EVS je potpuno besplatan za volontere. Svi troškovi za hranu, putovanje, smještaj, osiguranje, visu su pokriveni. Također možeš vratiti novac uložen za tečaj jezika zemlje u koju dolaziš volontirati.

Subscribe to our newsletter and receive news about projects and events at Syncro!

Do you want to support the development of educational possibilities for young people? Donate or volunteer.

Contact us for more information or to arrange an appointment.